
FORMAREA CONDENSULUI - apasa aici
4. FORMAREA CONDENSULUI
Formarea condesului pe partea inferioara a geamului are loc in urmatoarele situatii:
-Existenta surselor generatoare de vapori: activitati casnice, baie bucatarie, etc. ( intr-o incinta standard, cu patru persoane, aerul este alimentat cu o cantitate de vapori de pana la 3 l/zi).
-Prepararea zilnica a hranei (utilizarea aragazului) genereaza o cantitate de abur de pana la 2 l/zi.
-Eliminarea prin respiratie a unei cantitati suplimentare de vapori determina o crestere a umiditatii, ce are ca rezultat formarea de condens, mai ales in timpul sezonului rece. Intr-un spatiu standard, vaporii rezultati prin respiratie alimenteaza zilnic aerul din interior cu 1-2 litri de apa.
-Prezenta plantelor naturale, amplasarea necorespunzatoare a surselor de incalzire si a glafurilor, obturarea circulatiei aerului prin draperii sau jaluzele reprezinta alti factori care contribuie la aparitia condensului. Trebuie retinut ca in cazul in care tamplaria este echipata cu un geam termoizolator cu un coeficient de transmisie termic foarte bun de 1,1 – 1,4 W/mpK cu Low-e condensul se produce mai greu si necesarul de ventilatie este mai redus, comparativ cu o tamplarie cu un geam termoizolator float clar al carui coefficient de transfer termic este mai mare sau egal cu 2,8 W/mpK.
Principalele calitati ale tamplariei din PVC sunt etanseitatea, rezistenta in timp si protectia termica. Etanseitatea, pe langa avantajele evidente, elimina insa posibilitatea schimburilor necontrolate de aer, acestea revenind utilizatorilor. Lipsa de ventilatie dintr-o incapere duce in mod inevitabil, in anumite conditii de temperatura si umiditate, la aparitia condesului pe geamul termoizolant incepand de la partea inferioara a sticlei. Odata cu cresterea umiditatii, condesul urca la partea superioara a acesteia ducand in final, daca nu se intervine operativ, la transormarea condensului in picaturi.
-Condensul pe foaia de sticla apare la inceputul sezonului rece atunci cand aerul din interior este saturat cu vapori, respectiv cand exista o umiditate ridicata a aerului din incinta, iar suprafata sticlei la interior este “rece” nefiind incalzita corespunzator .
ATENTIE !!!! OPRIREA IN MOD INTENTIONAT A SURSELOR DE INCALZIRE IN PERIOADA SEZONULUI RECE CAND TEMPERATURA EXTERIOARA SCADE SUB 10°C DUCE IN MOD INEVITABIL LA RACIREA PERETILOR SI A ANSAMBLULUI DE TAMPLARIE FAVORIZAND APARITIA CONDENSULUI PE FOAIA DE STICLA DIN INTERIORUL CASEI.
TOTI FACTORII SI SITUATIILE PREZENTATE MAI SUS SUNT ELEMENTE DETERMINANTE DE CONDENS !!!!!!!
-Condensul este un fenomen absolut normal a carei aparitie nu conduce neaparat la ideea ca tamplaria din PVC nu este bine executata !!!! In sezonul rece o buna aerisire a incaperii,incalzirea peretilor incaperii la o temp. constanta de 23-24°C minim 10 zile si directionarea corecpunzatoare a aerului cald catre foaia de sticla a geamului termoizolant printr-o pozitionare corespunzatoare a radiatoarelor in sezonul rece precum si folosirea geamului LOW-E va duce la ameliorarea efectelor acestui neplacut fenomen.